Preview

Agricultural Science Euro-North-East

Advanced search

New spring barley variety Forsazh

https://doi.org/10.30766/2072-9081.2017.57.2.11-17

Abstract

Results of perennial breeding activity on creation of high-yield early variety Forsazh is presented in the article. Choice of parental components of crossing is based. Maternal variety Dina - early high-yielding resistant to complex of diseases, having high fodder value (protein content up to 19.8%) was created by hybridization followed with multiple individual selections from hybrid population Dzoz-502 (Ethiopia) x Domen (Norwey). Paternal variety was line 855-91. Its high productivity and good quality of grain is conditioned by existing in its genealogy such varieties as Hiproly (USA) - donor of high content of protein and lysine in grain, and Viner (Russia) created by individual selection from local barley of former Vyatka province and had is characteristic as high plastic, tolerant to high soil acidity, to spring drought and high temperatures during grain ripening. Crossing varieties Dina and 855-91 was directed to creation of genotype adaptive to stress conditions of the region, combining high productivity and earliness. As a result, new spring barley variety Forsazh was created and passed to State test. The variety forms productivity up to 5.71 t/ha exceeds standard variety by 0.21...1.43 t/ha. Forsazh has the same earliness as Dina. It has large-size grain having good technological properties: 1000 grain mass is 44... 51 g, test weight - 697 g/l, huskiness - 7.9%, content of protein in grain - 11.1%, extractivity - 77.7%. Under natural field condition, the variety has low defeat with dust smut (up to 1.0%). At artificial contamination& the variety was sensitive to this disease. Forsazh is characterized with moderate resistance to root rot in the beginning of ontogenesis and high resistance to spot blotch both in the beginning and in the end of growth season.

About the Authors

I. N. Shchennikova
North-East Agricultural Research Institute
Russian Federation


T. K. Sheshegova
North-East Agricultural Research Institute; North-East Regional Agrarian Scientific Center
Russian Federation


References

1. Щенникова И.Н. Влияние погодных условий на рост и развитие растений ячменя // Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2014. № 4. С.9-13.

2. Сурин Н.А., Зобова Н.В., Ляхова Н.Е., Нешумаева Н.В. и др. Источники ценных признаков ячменя на адаптивность // Достижения науки и техники АПК. 2016. Т.30. №6. С. 36-40.

3. Родина Н.А. Селекция ячменя на Северо-Востоке Нечерноземья. Киров: Зональный НИИСХ Северо-Востока, 2006. 488 с.

4. Глуховцев В.В. Селекция ячменя в условиях Среднего Поволжья // Научные основы семеноводства и агротехнологий с. -х. культур в условиях Евро-Северо-Востока РФ: Матер. науч.-практ. конф. (14-15 июня 2007 г). Саранск, 2007. С. 107-115.

5. Иванова В.С., Иванов М.В., Радюкевич Т.Н., Бондарева Л.М. Создание скороспелых сортов зернофуражного ячменя // Тр. по прикл. ботанике, генетике и селекции. СПб., 2009. Т. 165. С. 113-116.

6. Батакова О.Б. Изучение скороспелых сортов ячменя в условиях крайнего севера // Вклад аграрной науки в развитие сельскохозяйственного производства Европейского Севера РФ: Сб. науч. тр., посвященный юбилейным датам опытных станций Архангельского НИИСХ. Архангельск, 2005. С. 63-68.

7. Лоскутов И.Г., Кобылянский В.Д., Ковалева О.Н. Итоги и перспективы исследований мировой коллекции овса, ржи и ячменя // Тр. по прикл. бот., ген. и селекции. СПб., 2007. Т. 164. С. 80-100.

8. Баталова Г. А. Селекция растений в условиях нестабильности агроклиматических ресурсов // Зернобобовые и крупяные культуры. 2012. №3. С. 20-25.

9. Методика Госкомиссии по испытанию сельскохозяйственных культур. М.: Калининская областная типография, 1985. 389 с.

10. Афанасенко О.С. Лабораторный метод оценки устойчивости сортообразцов ячменя к возбудителю сетчатого гельминтоспориоза // Сельскохозяйственная биология. 1977. №12, 2. С. 297-299.

11. Вилкова Н.А., Асякин Б.П., Нефедова Л.И., Верещагина А.Б., Иванова О.В., Раздобудрин В.А., Фасулати С.Р., Юсупов Т.М. Методы оценки сельскохозяйственных культур на групповую устойчивость к вредителям. СПб., 2003. 112 с.

12. Григорьев М.Ф. Методические указания по изучению устойчивости зерновых культур к корневым гнилям. Л., 1976. 60 с.

13. Кривченко В.И., Щелко Л.Г, Тимошенко З.В. Методы изучения устойчивости ячменя и овса к головнёвым болезням // Методы фитопатологических и энтомологических исследований в селекции растений / Под ред. Ю.Н. Фадеева, А.А. Кузьмичева. М.: Колос, 1977. С. 51-57.

14. Щенникова И.Н. Селекция ячменя в ВолгоВятском регионе: дис.. д-ра с.-х. наук. М., 2016. 349 с.

15. База данных ВИР [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.vir.nw. ru/index_r.htm (дата обращения 2.12.2016).

16. Гамзикова О.И, Федулова Н.М. Содержание протеина и лизина в зерне ячменя //Науч. тр. СибНИИСХ. Новосибирск, 1974. Т. 21. С. 13-17.


Review

For citations:


Shchennikova I.N., Sheshegova T.K. New spring barley variety Forsazh. Agricultural Science Euro-North-East. 2017;(2):11-17. (In Russ.) https://doi.org/10.30766/2072-9081.2017.57.2.11-17

Views: 948


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9081 (Print)
ISSN 2500-1396 (Online)