Preview

Agricultural Science Euro-North-East

Advanced search

Fodder value of sweet sorghum

Abstract

Sweet sorghum is used for silage, grass flour, hay and grain haylage, green fertilizing and grazing. Now the Agricultural Research Center ‘Donskoy’ developing varieties and hybrids of sweet sorghum for forage with reduced amount of fiber and increased amount of protein in dry matter of green chop. The purpose of the work is to give economic-and-biological characteristics and evaluation of economic efficiency of cultivation of sorghum varieties and hybrids developed in ARC ‘Donskoy’, and to study nutritional value of sorghum forage. The researches were carried out in ARC ‘Donskoy’ in 2014-2016. The objects of the study were three varieties ‘Zernogradsky Yantar’, ‘Debyut’ and ‘Listvenit’, a new variety ‘SV-44’ and three hybrids of grain sorghum ‘Zersil’, ‘Elisey’ and ‘Start’. The green chop productivity of the varieties ranged from 38 to 49 t/ha, the green chop productivity of the hybrids ranged from 51 to 58 t/ha. The content of dry matter in the green chop of the varieties and hybrids varied from 32.6 to 35.5%, the content of raw protein varied from 7.2 to 7.7%, the content of fiber varied from 37.7 to 39.6%.Green chop for silage obtained from sweet sorghum possesses highest nutritional value at swine feeding. Dry matter of green chop obtained from the variety ‘Debyut’ and the hybrid ‘Start’ possessed the largest content of fodder units (122.4 kg and 122.3 kg respectively) and exchangeable energy (1327 MJ and 1336 MJ respectively). All the varieties and hybrids of sweet sorghum meet the requirements in amount of digestible protein (105-110 g). The largest amount of digestible protein per fodder unit was seen in green chop of the hybrids ‘Elisey’ and ‘Start’ (138 g and 135 g respectively).

About the Authors

N. A. Kovtunova
Agricultural Research Center ‘Donskoy’
Russian Federation


G. M. Ermolina
Agricultural Research Center ‘Donskoy’
Russian Federation


S. I. Gorpinichenko
Agricultural Research Center ‘Donskoy’
Russian Federation


A. E. Romanyukin
Agricultural Research Center ‘Donskoy’
Russian Federation


References

1. Ковтунова Н.А., Ковтунов В.В., Горпиниченко С.И., Сарычева Н.И. Современная оценка питательности кормов из сорговых культур // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета (Научный журнал КубГАУ). Краснодар: КубГАУ, 2016. №09(123). С. 783-792.

2. Сыркина Л.Ф., Антимонов А.К., Антимонова О.Н., Акимова Л.И. Роль сахарного сорго в укреплении кормовой базы в засушливых условиях среднего Поволжья // Зерновое хозяйство России. 2011. № 5. С. 19-21.

3. Романюкин А. Е., Шишова Е. А., Ковтунова Н.А., Ермолина Г.М. Признаковая и генетическая коллекция скороспелых форм сахарного сорго // Аграрный вестник Урала. 2016. № 07 (149). С. 46-50.

4. Горпиниченко С.И., Шишова Е.А. Результаты селекции сорго сахарного в ФГБНУ ВНИИЗК им. И.Г.Калиненко // Зерновое хозяйство. 2014. №4. С. 21-25.

5. Володин А.Б., Капустин С.И., Даниленко Ю.П. Рекомендации по возделыванию сорго на зерно, силос и зеленый корм в Ставропольском крае. Методические указания. Саратов, 2015. 32 с.

6. Метлина Г.В., Горпиниченко С.И., Ковтунова Н.А., Васильченко С.А. Агроэнергетическая эффективность возделывания новых сортов и гибридов сорго сахарного // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. 2015. №114. С. 288-297.

7. Кононенко И.С. Использование сорго в кормлении сельскохозяйственных животных и птицы // Научный журнал КубГАУ, 2012. №82(08), - Режим доступа: http://ej.kubagro.ru/2012/08/ pdf/04. pdf (дата обращения 10.12.2016).

8. Бельтюков Л.П., Кувшинова Е.К., Бершанский Р.Г., Моисеенко И.В., Горяинов И.А. Отзывчивость сортов ярового ячменя на различные технологии возделывания в южной зоне Ростовской области // Зерновое хозяйство России. 2015. №4. С. 64 -68.

9. Алабушев А.В., Коломийцев Н.Н. и др. Южно-Российские технологии ячменя. Ростов н/Д: ООО Терра Принт, 2008. 272 с.

10. Ковтунова Н.А., Ковтунов В.В., Шишова Е.А. Влияние метеорологических условий на урожайность и качество зеленой массы суданской травы // Вестник российской сельскохозяйственной науки. 2016. №3. С. 39-41.

11. Горпиниченко С.И., Ковтунова Н.А., Ермолина Г.М., Ковтунов В.В., Шарова О.Д. Рекомендации по возделыванию сорго сахарного. Ростов н/Д: ЗАО «Книга», 2013. 24 с.

12. Ермаков А.И., Арасимович В.В., Ярош Н.П. Методы биохимического исследования растений. Под ред. А.И.Ермакова. 3-е изд., перер. и доп. Л.: Агропромиздат. Ленингр. отд., 1987. 430 с.

13. Новоселов Ю.К., Харьков Г.Д., Шеховцова Н.С. Методические указания по проведению полевых опытов с кормовыми культурами. М.: ВИК, 1983. 198 с.

14. Стафийчук А.А. Состав, перевариваемость и питательность силоса сорго // Доклады ВАСХНИЛ, 1986. №5. С. 10-14.

15. Ишин А. Г., Ефремова И. Г. Питательная ценность силоса из сахарного сорго при разной спелости зерна // Комплексные исследования по селекции сорго. Зерноград, 1987. С. 135-142.


Review

For citations:


Kovtunova N.A., Ermolina G.M., Gorpinichenko S.I., Romanyukin A.E. Fodder value of sweet sorghum. Agricultural Science Euro-North-East. 2017;(3):21-25. (In Russ.)

Views: 587


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9081 (Print)
ISSN 2500-1396 (Online)