Preview

Agricultural Science Euro-North-East

Advanced search

The mechanisms of entry of scientific, industrial and educational institutions in the Povolzh’e rye cluster

https://doi.org/10.30766/2072-9081.2017.58.3.74-80

Abstract

Analysis of the branches of Russian agro-industrial complex making production and processing of winter rye has shown that there are definite prospects for growth of market for rye and products of its processing. Specificity of the vertical and horizontal economic relations testifies in favor to use the cluster approach for development of rye complex. As a pre-conditions for forming of inter-regional rye cluster on a territory of Privolzhsky federal district it may be called: highly expressed concentration of rye grain production with formed orientation to inter-regional markets; large amount of enterprises involved in all parts of technological chain of winter rye; high share of Russia in world rye production (20%) as a basis for possible orientation on world markets of winter rye’s grain and products of its processing; existence of results of scientifical research in almost all links of the cluster’s technological chain that may form the basis for cost reduction and (or) increase the demand for products of cluster’s enterprises. As a basic mechanisms for enterprises and organizations to participate in the rye cluster it can be used direct contacts between organizations within the cluster, the establishment (selection) of the organization - the cluster manager and cluster's initiative. Organizations who in 2013 established the Coordinating Council of the cluster can make a cluster initiative. It will be academic institutions leading in research on rye breeding, cultivation technologies and processing of winter rye as well as higher education institutions interested in participation in the rye’s cluster. It is also important to involve leading enterprises - large agricultural enterprises, flour mills, bakeries, pastry factories - at the stage of cluster initiative.

About the Author

O. V. Kostenko
North-Eastern Regional Agricultural Research Centre
Russian Federation


References

1. Сысуев В.А., Кедрова Л.И., Лаптева Н.К., Уткина Е.И., Вяянянен М., Никулина Т.Н. В зерне ржи - основа здоровья человека // Достижения науки и техники АПК. 2012. № 6. С. 3-5.

2. Никулина Т.Н. Целебная сила ржи // Достижения науки и техники АПК. 2012. № 6. С. 5-7.

3. Лаптева Н.К. Ассортимент хлебобулочных и мучных кондитерских изделий с использованием ржаного сырья и его роль в питании современного человека // Достижения науки и техники АПК. 2012. № 6. С. 75-86.

4. Сысуев В.А., Косолапов В.М., Фицев А.И. Комплексные научные исследования по озимой ржи - важнейшей национальной и стратегической зерновой культуре РФ // Достижения науки и техники АПК. 2012. № 6. С. 8-11.

5. Сысуев В.А., Кедрова Л.И., Уткина Е.И. Приоритетные направления исследований в решении проблемы многофункционального использования озимой ржи // Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2014. № 6. С. 4-8.

6. Сысуев В.А., Лаптева Н.К., Кедрова Л.И., Русаков Р.В. Способы обработки зерна ржи и эффективность их использования в кормлении крупного рогатого скота // Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2008. № 11. С. 254-258.

7. Сысуев В.А., Кедрова Л.И. Использование озимой ржи в кормлении животных // Сельскохозяйственные вести. 2006. № 2. С. 28.

8. Андреев Н.Р., Лукин Н.Д., Лапидус Т.В., Бородина З.М., Лаптева Н.К., Кедрова Л.И. Разработка комплексной технологии переработки ржи на крахмал и сахаристые продукты // Достижения науки и техники АПК. 2012. № 6. С. 79-81.

9. Сысуев В.А., Лаптева Н.К., Кедрова Л.И., Филиппова Н.И., Андреев Н.Р. Формирование партий зерна озимой ржи с повышенным содержанием крахмала // Вестник российской сельскохозяйственной науки. 2011. № 3. С. 78.

10. Портер М.Э. Конкуренция: Пер. с англ. М.: Издательский дом «Вильямс», 2005. 608 с.

11. Солвелл О. Четыре измерения кластеров [Электронный ресурс] // Кластеры: мир, Россия, регионы. 2013, октябрь // http://www. i-regions.org/media/views.php? ID=10227 (дата обращения 09.11.2014).

12. Клейнер Г.Б., Качалов Р.М., Нагрудная Н.Б. Синтез стратегии кластера на основе системно-интеграционной теории // Наука. Инновации. Образование. 2008. № 7. С. 9-39.

13. Бойцов А.С., Костяев А.И. К вопросу о теории кластеров и кластерном подходе // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. 2009. № 10. С. 25-31.

14. Рекорд С.И. Развитие промышленно-инновационных кластеров в Европе: эволюция и современная дискуссия. СПб. : Изд-во СПбГУЭФ, 2010. 109 с.

15. Боуш Г.Д., Верховец О.А., Грасмик К.И. Новый подход к управлению развитием инновационных кластеров с учетом внутрисистемных противоречий // Инновации. 2012. № 1 (161). С. 57-65.

16. Марков Л.С. Теоретико-методологические основы кластерного подхода. Новосибирск: ИЭОПП СО РАН, 2015. 300 с.

17. Костенко О.В. Локализации возделывания озимой ржи на территории Приволжского федерального округа как сырьевая зона ржаного кластера // Экономика: вчера, сегодня, завтра. 2016. №7. С. 263-276.

18. Костенко О.В. Анализ ржаного подкомплекса отраслей АПК: предпосылки формирования межрегионального кластера по производству и переработке озимой ржи в Приволжском федеральном округе // Экономика: вчера, сегодня, завтра. 2016. №.8. С. 351-363.

19. Костенко О.В. Ржаной кластер Поволжья: анализ состояния и направлений развития // Экономика: вчера, сегодня, завтра. 2016. №10. С. 5-18.

20. Костенко О.В. Цели как основа стратегии участия предприятия в кластере // Инновационная наука. 2015. № 12/1. С. 144-148.


Review

For citations:


Kostenko O.V. The mechanisms of entry of scientific, industrial and educational institutions in the Povolzh’e rye cluster. Agricultural Science Euro-North-East. 2017;(3):74-80. (In Russ.) https://doi.org/10.30766/2072-9081.2017.58.3.74-80

Views: 556


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9081 (Print)
ISSN 2500-1396 (Online)