Preview

Agricultural Science Euro-North-East

Advanced search

Evaluation of technological and bakery properties of winter rye in dependence on predecessor in adaptive-landscape crop farming

Abstract

Results of perennial studies on influence of predecessors on grain quality parameters of winter rye Kirovskaya 89 and Falenskaya 4 are presented in the article. Winter rye was sowed after such kinds of fallow as pure, manure, green manure (lupine, melilot, red clover, annual grasses), occupied (field pea + oat; radish + vetch + oat; clover). It was established that predecessor could influence on grain quality of winter rye due to its impact on agro-physical, biological properties of soil, and phyto-sanitary state of sowings. Test weight of grain varied by years and by predecessors in Kirovskaya 89 from 564 up to 707 g/l; in Falenskaya 4 - from 650 up to 710 g/l. At the average for years of investigations, both varieties formed high-test weight grain according to State Standard. Grain of variety Kirovskaya 89 belongs to II class of quality on a base of parameter “falling numbef’ at any predecessor - its grain does not demand subgrading (bread of good quality). Variety Falenskaya 4 forms grain of I class in majority of years and was characterized as improver for subgrading for grain with low qualities. 1000 grain mass in variety Kirovskaya 89 was significantly higher at green manure fallow, in variety Falenskaya 4 - at pure fallow. Protein content was low than 11.5% at any predecessor and type of fallow that does not lowered bakery properties of flour. Total bakery value of variety Kirovskaya 89 at pure fallow was 3.09 points, increased at green manure, and occupied fallows up to 3.51.3.57 points.

About the Authors

L. M. Kozlova
North-East Agricultural Research Institute
Russian Federation


A. V. Denisova
North-East Agricultural Research Institute
Russian Federation


I. V. Lyskova
Falenki breeding station
Russian Federation


S. N. Zhuk
North-East Agricultural Research Institute
Russian Federation


References

1. Сысуев В.А. Основные направления и приоритеты научных исследований в Северо -Восточном регионе РФ // Озимая рожь: селекция, семеноводство, технологии и переработка: материалы Междун. научно-практ. конф. Киров: НИИСХ Северо-Востока, 2003. С. 3-8.

2. Дудкин В.М. Севообороты в современном земледелии России. Курск: Изд-во КГСХА, 1997. 155 с.

3. Технология производства продовольственного зерна ржи. Рекомендации. М.: ФГНУ Росинформагротех, 2003. 40 с.

4. Система ведения агропромышленного производства Кировской области на период до 2005 года. Киров, 2000. 367 с.

5. Кедрова Л.И., Савельев Ю.П., Шешегова Т.К., Лаптева Н.К. Итоги и перспективы научных исследований по озимой ржи на ЕвроСеверо-Востоке России // Озимая рожь: селекция, семеноводство, технологии и переработка: материалы Междун. научно-практ. конф. Киров: НИИСХ Северо-Востока, 2003. С. 35-42.

6. Лаптева Н.К., Митькиных Л.В. Технологические показатели качества зерна озимой ржи для хлебопечения в зависимости от сортовых особенностей // Сельскохозяйственные науки. 2016. № 2. С. 20-23.

7. Исмагилов Р.Р., Ахиярова Л.М., Аюпов Д.С., Исмагилов К.Р. Хлебопекарные качества зерна озимой ржи и приемы их повышения // Аграрный вестник Урала. 2010. № 3 (69). С. 54-55.

8. Нуждина Н.Н., Бамбышев УС. Качество зерна озимой ржи / Озимая рожь: селекция, семеноводство, технологии и переработка: материалы Междун. научно-практ. конф. Киров: НИИСХ Северо-Востока, 2003. С. 146-148.

9. Савельев Ю.П., Кедрова Л.И., Лыскова И.В., Шляхтина Е.А. Создание нового сорта Рушник с пониженной активностью альфа-амилазы // Озимая рожь: селекция, семеноводство, технологии и переработка: материалы Междун. научно-практ. конф. Киров: НИИСХ Северо-Востока, 2003. С. 132-134.

10. Зырянова А.Н., Козлова Л.М. Агрономическая оценка специализированных севооборотов // Теория и практика современного севооборота. Сб. науч. трудов РАСХН. М.: Изд-во МСХА, 1996. С. 51-57.

11. Гончаренко А.А., Трикозюк В.А. Адаптивная генетическая изменчивость и экологическая устойчивость инбредных линий озимой ржи // Сельскохозяйственная биология. 2006. № 3. С 37-42.

12. Пасынков А.В., Лыскова И.В. Факторы, определяющие «число падения» у озимой ржи при модификационной и генотипической изменчивости // Озимая рожь: селекция, семеноводство, технологии и переработка: материалы Междун. научно-практ. конф. Киров: НИИСХ Северо-Востока, 2003. С. 148-150.

13. Коданев И.М. Повышение качества зерна. М.: «Колос», 1976. 304 с.

14. Карпов Б.А. Определение качества зерна (в колхозах и совхозах). М.: Россельхозиздат, 1972. 103 с.

15. Завалин А.А., Пасынков А.В. Азотное питание и прогноз качества зерновых культур. М.: Издательство ВНИИА, 2007. 208 с.

16. Панников В.Д. Минеев В.Г. Почва, климат, удобрение и урожай. Изд. 2-е, доп. и перераб. М.: Агропромиздат, 1987. 512 с.

17. Исмагилов Р. Р., Галикеев А. Г. Аюпов Д. С. Качество зерна озимой ржи в условиях Башкорта-стана // Озимая рожь. Селекция, семеноводство, технологии и переработка: материалы Междун. научно-практ. конф. Киров, 2003. С. 142.

18. Гогмачадзе Г.Д., Козлова Л.М. Возделывание озимой ржи в адаптивном земледелии // Достижения науки и техники АПК. 2003. № 7. С. 12-14.


Review

For citations:


Kozlova L.M., Denisova A.V., Lyskova I.V., Zhuk S.N. Evaluation of technological and bakery properties of winter rye in dependence on predecessor in adaptive-landscape crop farming. Agricultural Science Euro-North-East. 2017;(5):33-39. (In Russ.)

Views: 416


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9081 (Print)
ISSN 2500-1396 (Online)