Preview

Agricultural Science Euro-North-East

Advanced search

Mushrooms as a crop of agricultural production

https://doi.org/10.30766/2072-9081.2018.62.1.04-10

Abstract

The paper reviews current situation in mushroom production as fast developing industry of agriculture. It provides historical information about mushroom species first cultivated in the East (Auricularia spp., Lentinulla edodes, Flammulina velutipes) and in Europe (Pleurotus ostreatus, Agaricus bisporus). The data on the extensiveness of mushroom artificial cultivation and its share in the total volume of world industrial production at present are given. The importance of mushroom products as a new food source under current edible protein deficiency is noted. It is supposed that by 2050 a third of man consumed proteins will be accounted for by the mushroom proteins. The situation of mushroom production in Russia is paid special attention to, as demand for this product here is still exceeds supply. Extensive and intensive ways of artificial cultivation of wood-attacking fungi are compared, the sequence of technological process stages under intensive cultivation of mushrooms is described. The value of edible mushrooms as a source of physiologically active substances for biomedical application is defined. The paper provides the results of evaluation of the prospects of the biotechnological use of some wood-attacking fungi in the cultivation of their mycelium. The activity of glycoproteinoses complex, obtained by hydro extraction from the submersed mycelium of Trametes versicolor fungus as to the correction of white mice immune system is noted. Also recorded is the effectiveness of endopolysaccharide of Gametes ochracea at low temperature conservation of human blood cells. The aspects of artificial cultivation of mushrooms in connection with the problem of agricultural and forest industry wastes disposal are discussed. The conclusion is made about an urgent need for expansion of international ties for a fuller and wider use of mushrooms as a valuable biological resource.

About the Authors

V. A. Sysuev
Federal Agricultural Research Center of the North-East named N.V. Rudnitsky
Russian Federation


I. G. Shirokikh
Federal Agricultural Research Center of the North-East named N.V. Rudnitsky
Russian Federation


A. A. Shirokikh
Federal Agricultural Research Center of the North-East named N.V. Rudnitsky
Russian Federation


Yui Li
Jilin Agricultural University
Russian Federation


References

1. Гарибова Л.В. Выращивание грибов. К.: Вече, 2005. 95 с.

2. Современное состояние рынка грибов в мире [Электронный ресурс] http://ikc.belapk.ru/ assets/files/issledovaniya/griby_2015.pdf (дата обращения 10.11.2017).

3. Тишенков А.Д. Грибоводство в Южной Корее // Школа грибоводства. 2010. №5. С. 45-48.

4. Тишенков А.Д. Грибоводство в Китае // Школа грибоводства. 2006. №1. С. 29-35.

5. Анненков Б.Г., Азарова В.А. Оптимизация и использование в ДФО России европейской полустерильной технологии культивирования вешенки обыкновенной // Достижения науки и техники АПК. 2010. №6. С. 40-43.

6. Бухало А.С., Бабицкая В.Г., Бисько Н.А., Вассер С.П., Дудка И.А., Митропольская Н.Ю., Михайлова О.Б., Негрейко А.М., Поединок Н.Л., Соломко Э.Ф. Биологические особенности лекарственных макромицетов в культуре: Сборник научных трудов в двух томах. Т. 1. Под ред. С.П. Вассера. Киев: Альтерпрес, 2011. 212 с.

7. Волкова Т.С., Тимашева Т.А. Бизнес-планирование в развитии крестьянско-фермерского хозяйства по производству грибов // Концепт. 2015. Спецвыпуск № 05. - ART 75084. [Электронный ресурс] http://e-kon-cept.ru/2015/75084.htm (дата обращения 16.10.2017).

8. Лазарева Т.Г., Александрова Е.Г. Производство грибов в России: основные проблемы и перспективы // Успехи современной науки и образования. 2017. Т. 5. №. 4. С. 181-184.

9. Волкова Т. С., Бондарь Л. А. Развитие производства грибов в Саратовской области // Концепт. 2015. Спецвыпуск № 05. ART 75082 URL: http://e-koncept. ru/2015/75082.htm. (дата обращения 25.10.2017).

10. Ли Юй, Тулигуэл, Бао Хайин, Широких А.А., Широких И.Г., Егошина Т.Л., Кириллов Д.В. Лекарственные грибы в традиционной китайской медицине и современных биотехнологиях. Отв. ред. В.А Сысуев. Киров: О-Краткое, 2009. 320 с.

11. Девочкина Н.Л., Нурметов Р.Д., Алексеева К.Л., Прянишникова Л.Н. Перспективы инновационного развития промышленного грибоводства в Российской Федерации // Селекция, семеноводство и сортовая агротехника овощных, бахчевых и цветочных культур: материалы Международной научно-практической конференции, посвященной VII Квасниковским чтениям. Рязань: ГУП РО «Рязанская областная типография», 2016. С. 108-112.

12. Концепция развития Российского грибоводства на период 2015-2020 гг. Ассоциация «Теплицы России». 41 с. [Электронный ресурс] http: //agrotip.ru/wp-content/uploads/2015/10/Concepcia. pdf (дата обращения 10.11.2017).

13. Sánchez C. Cultivation of Pleurotus ostreatus and other edible mushrooms// Appl Microbiol Biotechnol. 2010. V. 85. № 7. P. 1321-1337.

14. Зарипова Г.Ф., Широких А.А., Широких И.Г. Биологические особенности местных изолятов траметоидных трутовиков и некоторые аспекты их культивирования // Теоретическая и прикладная экология. 2015. №4. С. 94-101.

15. Широких И.Г., Азямов М.А., Широких А.А., Зарипова Г. Ф. Действие глюкопротеинового комплекса гриба Trametes versicolor на клеточный иммунитет у белых мышей // Теория, практика и перспективы применения биологически активных соединений в сельском хозяйстве: сб. мат. Х1 Международной научно-практической конф. daRostim 2015. Сыктывкар, 2015. С. 16-18.

16. Новикова Л.В., Устюжанин И.А. Опыт культивирования китайского штамма Ganoderma lucidum на естественном субстрате// Современная микология в России. Ред.: Ю.Т. Дьяков, Ю.В. Сергеев. Материалы III Международного микологического форума. 14-15 апреля 2015 г. М.: Нац. акад. микол. 2015. T. 5. С. 334-335.

17. Полежаева Т.В., Худяков А.Н., Сергушкина М.И., Широких И.Г., Широких А.А., Безмельцева О.М., Соломина О.Н., Зайцева О.О. Траметоидные трутовики Русской равнины как источник полисахаридов с криопротекторными свойствами // Теоретическая и прикладная экология. 2017. №3. С. 103-109.

18. Čvančarováa M., Křesinováa Z., Filipováa A., Covinoa S., Cajthaml T. Biodegradation of PCBs by ligninolytic fungi and characterization of the degradation products // Chemosphere. 2012. V 88. № 11. P. 1317-1323.

19. Титова Ю. А. Мультибиоконверсия отходов техногенной сферы съедобными грибами // Вестник защиты растений. 2016. Т. 3(89). С. 166-168.

20. Chitamba J., Dube F., Chiota W. M., Handiseni M. Evaluation of substrate productivity and market quality of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) grown on different substrates // Inter. J Agric. Res. 2012. V. 7. № 2. P. 100-106.

21. Ильина Г.В., Ильин Д.Ю. Ксилотрофные базидиомицеты в чистой культуре. Пенза, 2013. 222 с.

22. Jafarpour M., Eghbalsaeed S. High protein complementation with high fiber substrates for oyster mushroom cultures // African J Biotechnol. 2012. V. 11. № 14. P. 3284-3289.

23. Девочкина Н.Л., Нурметов Р.Д., Долгих Л.И. Промышленное грибоводство - эффективный ресурс развития АПК России // Картофель и овощи. 2012. №1. С. 21-22.


Review

For citations:


Sysuev V.A., Shirokikh I.G., Shirokikh A.A., Yui Li  Mushrooms as a crop of agricultural production. Agricultural Science Euro-North-East. 2018;62(1):4-10. (In Russ.) https://doi.org/10.30766/2072-9081.2018.62.1.04-10

Views: 1309


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9081 (Print)
ISSN 2500-1396 (Online)