Preview

Agricultural Science Euro-North-East

Advanced search

Agrobiological features of the new naked oat variety Baget

https://doi.org/10.30766/2072-9081.2018.63.2.16-22

Abstract

Oat grain is used both for forage and food aims. Therefore, it is so important to grow naked oat that is more processable due to the lack of husk. Ten varieties of naked oat are included into the State Register of the breeding achievements of Russian Federation, but only three of them are suitable for growing in the European part of the country. That is why the aim of the study is creation of productive variety of naked oat having high grain qualities which would be suitable for growing in different agro-climatic zones of European Russia. Studies were conducted according to the methods of state varietal testing in three ecological sites: Federal Agricultural Scientific Center of North-East (Kirov, 2000 - 2017), Falenki breeding station - Branch of FARC North-East (v. Falenki, Kirov region, 2012 - 2017), and Samara Agricultural Research Institute ( Bezenchuk, Samara region, 2015 - 2017). Naked oat variety Baget was created by method of individual selection from cross population ОА 503/1 (Canada) * Tumensky golozerny (Russia) with following control of trait in further generations. The variety is intended for production of food grain (children, diet, functional, and gluten-free nutrition) as well as for grain forage. In 2017 there were the most favorable growing conditions for the vegetation of Baget variety and comparison varieties Vyatsky and Bekas within 2015 - 2017 studies. Index of environment conditions (lj) in 2017 varied from 0.734 in Samara and 0.7507 in Falenki breeding station up to 1.8274 in FARC North-East. Average productivity of the new variety for years of study in ecological sites was 4.07 t/ha that is 0.45 t/ha higher than for standard Vyatsky and 0.36 t/ha higher than for oat variety Bekas. Analogous data were received in studies of 2012-2017 for ecological sites of Kirov region. Exceed of standard on productivity (3.86 t/ha) was 0.48 t/ha, that of variety Bekas - 0.33 t/ha.

About the Authors

G. A. Batalova
Federal Agricultural Research Center of the North-East named N.VRudnitsky; Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education Vyatka State Agricultural Academy
Russian Federation


O. A. Zhuikova
Federal Agricultural Research Center of the North-East named N.VRudnitsky
Russian Federation


N. V. Krotova
Federal Agricultural Research Center of the North-East named N.VRudnitsky
Russian Federation


E. N. Vologzhanina
Federal Agricultural Research Center of the North-East named N.VRudnitsky
Russian Federation


M. V. Tulyakova
Falenki breeding station - Branch of Federal Agricultural Research Center of the North-East named N.V.Rudnitsky
Russian Federation


References

1. Аверьясова Ю.С., Фомина М.Н., Лоскутов И.Г. Исходный материал для селекции голозерных сортов овса в зоне Северного Зауралья // Селекция сельскохозяйственных культур в условиях изменяющегося климата: материалы Международной научно-практической конференции (п. Краснообск, 22-25 июля 2014 г.). Объединенный научный и проблемный совет по растениеводству, селекции и биотехнологии и семеноводству СО РАСХН, СибНИИРС. Новосибирск, 2014. С. 3-8.

2. Халецкий С.П., Власов А.Г., Шемпель З.В., Трушко А.А. Основные направления и результаты селекции овса // Стратегия и приоритеты развития земледелия и селекции полевых культур в Беларуси. РУП НПЦ НАН Беларуси по земледелию. Минск: ИВЦ Минфина, 2017. С. 262-265.

3. Государственный реестр селекционных достижений, допущенных к использованию (Официальное издание). М.: ФГБНУ «Росинформагротех», 2017. 483 с.

4. Рыбась И.А. Повышение адаптивности в селекции зерновых культур // Сельскохозяйственная биология. 2016. Т. 51(5). С. 617-626.

5. Пакуль В.Н., Мартынова С.В., Андросов Д.Е. Оценка адаптивной способности и стабильности ярового ячменя в условиях северной лесостепи Куз нецкой котловины // Достижения науки и техники АПК. 2018. Т. 32. № 1. С. 32-34.

6. Урбан Э.П. Концептуальные научно-инновационные направления селекции зерновых, зернобобовых культур в Беларуси // Стратегия и приоритеты развития земледелия и селекции полевых культур в Беларуси / РУП НПЦ НАН Беларуси по земледелию. Минск: ИВЦ Минфина, 2017. С. 230-233.

7. Tekauz A.B., Fetch J.M., Rossnagel B.G., Savard M.E. Progress in assessing the impact of Fusarium head blight on oat in western Canada and screening of Avena germplasm for resistence // Cereal Res. Comm. 2008. 36, 8. P. 49-56.

8. Decker E.A., Devin J., Rose D.J., Stevart D. Processing of oats and the impact of processing operation on nutrition and health benefits // British Jornal of Nutrition. 2014. 112. P. 58-64.

9. Гагкаева Т.Ю., Гаврилова О.П. Зараженность грибами и загрязнение микотоксинами зерна овса на Северо-Западе России в 2014 г. // Защита и карантин растений. 2015. №8. С. 10-12.

10. Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. М.: ФГБНУ «Росинформагротех», 1985. 230 с.

11. Баталова Г. А., Широких И.Г., Щенникова И.Н. Методические указания по селекции ячменя и овса /под общ. ред. Г.А. Баталовой. Киров: НИИСХ Северо-Востока, 2014. 64 с.

12. Гончаров Н.П., Гончаров П.Л. Методические основы селекции растений. Изд. 2-е, перераб. и доп. Новосибирск: Академическое изд-во «Гео», 2009. 427 с.

13. Исачкова О.А., Ганичев В.Л. Источники хозяйственно ценных признаков и их комплекса для селекции голозерного овса в Западной Сибири // Международный научно-исследовательский журнал. 2013. №4 (11). С. 128-131.

14. Баталова Г.А., Андреев Н.Р., Носовская Л.П., Адикаева Л.В., Гольдштейн В.Г., Шевченко С.Н. Оценка технологических свойств некоторых сортов голозерного овса как сырья для производства крахмала // Зернобобовые и крупяные культуры. 2016. №1(17). С. 83-89.

15. Чекина М.С., Меледина Т.В., Баталова Г.А. Перспективы использования овса в производстве продуктов специального назначения // Вестник Санкт-Петербургского государственного аграрного университета. 2016. № 43. С. 20-25.


Review

For citations:


Batalova G.A., Zhuikova O.A., Krotova N.V., Vologzhanina E.N., Tulyakova M.V. Agrobiological features of the new naked oat variety Baget. Agricultural Science Euro-North-East. 2018;63(2):16-22. (In Russ.) https://doi.org/10.30766/2072-9081.2018.63.2.16-22

Views: 762


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9081 (Print)
ISSN 2500-1396 (Online)