Preview

Agricultural Science Euro-North-East

Advanced search

The study of starting material of pea collection in Nizhny Novgorod region

https://doi.org/10.30766/2072-9081.2018.63.2.23-28

Abstract

To solve the problem of vegetable protein deficiency in the agricultural production of the Nizhny Novgorod region, the most promising was and is the cultivation of legumes including peas. The great role belongs to varieties of peas which combine high potential productivity and quality with resistance to adverse environmental factors. In the FSBSI Nizhny Novgorod Research Institute of Agriculture in 2014-2016 135 collectible varieties of peas of domestic and foreign selection were studied. The study was carried out in the area of “risk agriculture” characterized by sudden drops in the weather during the vegetation period. The analysis of productivity, quality and size of pea seeds of different morphotypes was carried out. Differences in the yield of leaf and leafless pea types were marked: more grain yield, 516- 626g/m2, was obtained from leaf varieties Solame ( Denmark) and Aist (Russia). At the same time, regardless of the direction of cultivation, varieties with crumbling seeds (Albumen, Kaban, Luchezarny, Aist, Verkholuzskaya (Russia), Solame (Denmark) were more productive - 444-626g/m2, than the ones resistant to crumbling - 360-418 g/m2 (Orlovchanin, Chishminsky 95, Progress, Nikolka, Krasivy, Chibis (Russia), Aina (Latvia)). The assessment of pea resistance to lodging is given. The correlation dependence of the studied features with the yield of seeds is established. The productivity of grain of plants was more affected by the weight of 1000 grains and vegetation period. The sources with high protein content in pea seeds (27.3-29.6%) are identified. These are Albumen, Flamingo, Aist, Ukaz, Verkholuzskaya (Russia), Vitra (Latvia), Fioletova (Poland).

About the Author

S. V. Ponomareva
Nizhny Novgorod Research Institute of Agriculture - Branch of the Federal Agrarian Research Center of the North-East named N.VRudnitsky, the settlement of Breeding station, Nizhny Novgorod region
Russian Federation


References

1. Шелепина Н.В., Щуров А.Ю. Народнохозяйственное значение и особенности химического состава зерна гороха // Научные записки. 2010. № 1. С. 144-144.

2. Кондыков И.В., Бобков С.В., Уварова О.В., Толкачева М.А., Кондыкова Н.Н. Современные Европейские сорта гороха - урожайность и содержание белка // Зерновое хозяйство России. 2010. № 5 (11). С. 17-20.

3. Кондыков И.В. Основные достижения и приоритеты в селекции гороха // Зернобобовые и крупяные культуры. 2012. № 1. С. 37-46.

4. Новикова Н.Е. Водный обмен у растений гороха с разным морфотипом листа // Сельскохозяйственная биология. 2009. № 5. С. 73-77.

5. Кондыков И.В., Уваров В.Н., Зеленов А.Н. Сорта гороха нового поколения, контрастные по архитектонике листового аппарата // Земледелие. 2012. №5. С. 34-36.

6. Агаркова С.Н., Новикова Н.Е., Беляева РВ., Головина Е.В., Цуканова З.Р., Сулиманова Н.Н., Митькина Н.И. Влияние рецессивных аллелей генов на показатели продукционного процесса и урожайность гороха // Земледелие. 2013. № 1. С. 43-46.

7. Амелин А.В., Костикова Н.О., Кондыков И.В., Панарина И.В., Уварова О.В., Бобков С.В. Качество зерна у различных по морфотипу сортов гороха // Вестник ОрелГАУ 2011. № 1 (28). С. 86-90.

8. Коллекция мировых генетических ресурсов зерновых бобовых ВИР : пополнение, сохранение и изучение: методические указания. СПб., 2011. 142 с.

9. Коробова Н.С. Проблема селекции технологичных сортов гороха в засушливых условиях // Ресурсосберегающие технологии - основа успешной реализации приоритетного национального проекта «Развитие АПК»: сб. материалов науч.-практ. конф. Ростов: ГНУ Донской зональный НИИСХ, 2007. С. 76-79.


Review

For citations:


Ponomareva S.V. The study of starting material of pea collection in Nizhny Novgorod region. Agricultural Science Euro-North-East. 2018;63(2):23-28. (In Russ.) https://doi.org/10.30766/2072-9081.2018.63.2.23-28

Views: 573


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9081 (Print)
ISSN 2500-1396 (Online)