Preview

Agricultural Science Euro-North-East

Advanced search

Estimating the winter rye varieties by yield productivity and parameters of ecological plasticity in the conditions of the Northern Trans-Urals

https://doi.org/10.30766/2072-9081.2018.64.3.22-27

Abstract

The article covers information on the evaluation of winter rye varieties by productivity and parameters of adaptability as the result of 2015-2017 testing in the sub-boreal forest and northern forest-steppe of the Tyumen region. The index of environmental conditions and ecological plasticity of varieties was determined using the method of S.A. Eberhart and W.A. Russell. The realization of the productivity potential - according to the method of E.D. Nette-vich. The scope of productivity was determined by the method of V.A. Zykin et al., and the general adaptive ability of varieties - according to the method of Kilchevsky A.V, Khotyleva L.V. Significant variability of the environmental conditions index regardless of the climatic zone has been recorded (sub-boreal forest - from -1.04 to 1.87; northern forest-steppe -from -0.74 to 0.64). The variety Petrovna (Russia) was characterized by the highest average productivity in the sub-boreal forest - 3.15 t/ha, in the north forest-steppe zone it was Su Forsetti (Germany) - 3.56 t/ha. Realization of productivity potential of varieties was low, especially in the sub-boreal forest. Its highest value, regardless of climatic zone, belonged to Petrovna variety (61.4 % in the sub-boreal forest; 82.2 % - in the northern forest-steppe). The variety Petrovna was the best (3.33 t/ha) in average yields in 6 environments (3 years x 2 STP). All varieties were characterized by a wide range of productivity from 57.9 % (Petrovna) to 73.8% (Su Performer (Germany)). Three groups of varieties were noted according to ecological plasticity: strongly responsive to changing conditions (b>l -Su Forsetti), poorly responsive to changing conditions (b < 1 - Petrovna) and plastic (fi is equal or close to 1 - Ducato (Germany), Su Mephisto (Germany), Su Performer (Germany), Jantarnaya (Russia)). The varieties Ducato (S@1.59) and Su Forsetti (Si2=3.18) were characterized by the greatest stability, the lowest stability was shown by Petrovna (Si2=34.40) and Jantamaya (Si2=26.97). The varieties Petrovna (GAA = 0.35) and Jantamaya (GAA = 0.19) were identified by the highest general adaptive ability. On the basis of complex assessment of productivity and parameters of adaptability in 6 environments the perspective variety Su Forsetti was recognized the best.

About the Authors

V. A. Sapega
Federal State Budget Educational Institution of Higher Education «Industrial University of Tyumen»
Russian Federation


G. Sh. Tursunbekova
Federal State Budget Educational Institution of Higher Education “Northern Trans-Ural State Agricultural University”
Russian Federation


References

1. Мальцева Л.T., Банникова Н.Ю., Филиппова Е.А., Ефимова A.Г. Озимая пшеница в Уральском регионе // Аграрный вестник Урала. 2014. № 6 (124). С. 14-18.

2. Сысуев В.А., Кедрова Л.И. Итоги выполнения научных исследований конкурсного проекта МНТП «Рожь» // Озимая рожь: селекция, семеноводство, технологии и переработка: материалы Всероссийской научно-практической конференции. Екатеринбург: Уральский НИИСХ, 2012. С. 29-38.

3. Сысуев В.А. Комплексные научные исследования по озимой ржи - важнейшей национальной и стратегической культуре РФ // Достижения науки и техники АПК. 2012. № 6. С. 8-11.

4. Жученко A.A. Потенциальная продуктивность и экологическая устойчивость ржи // Агропродовольственная политика России. 2012. № 2. С. 19-24.

5. Кудряшов И.Н., Беспалова Л.A., Пономарев Д.А. Актуальность сортовых структур при производстве озимой пшеницы в современных условиях // Зерновое хозяйство России. 2016. № 1(43). С. 9-13.

6. Гончаренко A.A. Экологическая устойчивость сортов зерновых культур и задачи селекции // Зерновое хозяйство России. 2016. 2(44). С. 31-36.

7. Зыкин В.А. Основы повышения адаптивности сортов яровой пшеницы в Западной Сибири // Вестник РАСХН. 1992. № 2. С. 23-26.

8. Гончаренко A.A., Макаров A.B., Ермаков С.А., Семенова Т.В., Точилин В.Н. Оценка экологической стабильности и пластичности инбредных линий озимой ржи // Доклады РАСХН. 2015. № 1-2. С. 3-9.

9. Hassan M.S., Mohamed G.I.A., El-Said R.A.R. Stability analysis for grain yield and its components of some durum wheat genotypes (Triticum durum L.) under different environments // Asian Journal of Crop science. 2013. no. 5. P. 179-189.

10. Gebremedhin W., Firew M.,Tesfy B. Stability analysis of food barley genotypes in northern Ethiopia // African Crop Science Journal. 2014. no. 22(2). P. 145-153.

11. Сапега В.А. Урожайность, интенсивность и стабильность сортов озимой пшеницы в условиях Северного Зауралья // Вестник РАСХН. 2017. № 1. С. 42-44.

12. Выдрин В.В., Федорук Т.К. Сортовое районирование сельскохозяйственных культур и результаты сортоиспытания по Тюменской области за 2017 год. Тюмень: Тюменский издательский дом, 2017. 98 с.

13. Eberhart S.A., Russell W.A. Stability parameters for comparing varieties // Crop. Sсi. 1966. no. 1. V.6. P. 36-40.

14. Зыкин В.A., Белан И.А., Россеев В.М., Пашков C.B. Селекция яровой пшеницы на адаптивность: результаты и перспективы // Доклады РАСХН. 2000. № 2. С. 5-7.

15. Неттевич Э. Д. Потенциал урожайности рекомендованных для возделывания в Центральном регионе РФ сортов яровой пшеницы и ячменя и его реализация в условиях производства // Доклады РАСХН. 2001. № 3. С. 3-6.

16. Кильчевский A.B., Хотылева Л.B. Экологическая селекция растений. Минск: Тэхналогіа, 1997. 372 с.


Review

For citations:


Sapega V.A., Tursunbekova G.Sh. Estimating the winter rye varieties by yield productivity and parameters of ecological plasticity in the conditions of the Northern Trans-Urals. Agricultural Science Euro-North-East. 2018;64(3):22-27. (In Russ.) https://doi.org/10.30766/2072-9081.2018.64.3.22-27

Views: 643


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9081 (Print)
ISSN 2500-1396 (Online)