Preview

Agricultural Science Euro-North-East

Advanced search

Physicochemical properties of milk by red-motley breed cows

https://doi.org/10.30766/2072-9081.2018.66.5.110-114

Abstract

Milk is one of the most necessary products for the human organism, as it is the main source of native proteins, essential amino acids and vitamins. Due to this, special attention is paid to the evaluation of milk quality indices. The research was conducted in JSC “Berezovskoe” of the Kuraginsky district, Krasnoyarsk Region in November 2017. During the experiment cows-daughters of four stud bulls of the Red-Motley breed were divided into four groups according to the data of the primary pedigree records. The daughters of Day 18486 bull were in group I, daughters of Dinar 28524 - in group II, daughters of Disk 4313 - in group III, daughters of Doping 28618 - in group IV. Each group had 12 heads. Indicators of milk productivity and development of cows-daughters were established according to the data of primary breeding records of the farm using the Selex program. As the result of the milk productivity analysis for the first lactation, a slight superiority of Disk cows-daughters (group III) over daughters from other groups in milk yield and protein mass fraction was established, and significant superiority in comparison with animals of group IV - in the fat mass fraction (+0.16 %; P>0.95). Most of physicochemical indicators of cows were within the norm, except for the number of somatic cells, which in the milk of Dinar cows-daughters (group I) was within the norm (138.67 thousand/cm3), but in the milk of other groups cows (417.67-552.33 thousand/cm3) - higher by 17.67-152.33 thousand/cm3 (4.4-38.1%).

About the Authors

T. V. Zaznobina
Krasnoyarsk Scientific-Research Institute of Animal Husbandry - Division of FRC KSC SB RAS
Russian Federation


L. V. Efimova
Krasnoyarsk Scientific-Research Institute of Animal Husbandry - Division of FRC KSC SB RAS
Russian Federation


O. V. Ivanova
Krasnoyarsk Scientific-Research Institute of Animal Husbandry - Division of FRC KSC SB RAS
Russian Federation


References

1. Хайруллина Н.И., Фенченко Н.Г., Хусаинов В.Р. Химический состав, технологические свойства молока коров разных генотипов // Известия Оренбургского ГАУ. 2005. Т.1. № 1(5). С. 127-129.

2. Конорев В.П., Громова Т.В. Влияние линейной принадлежности на молочную продуктивность, химический состав и технологические свойства молока коров симментальской породы // Аграрная наука, образование, производство: актуальные вопросы: сб. тр. Всерос. науч.-практ. конф. с междунар. уч. Новосибирск: изд-во НГ АУ, 2014. С. 47-50.

3. Bhat Z.F., Bhat H. Milk and Dairy Products as Functional Foods: A Review // International Journal of Dairy Science. 2011. V. 6. P. 1-12. DOI: 10.3 923/ij ds.2011.1.12.

4. Парфенова Г. Состав молока голштинских коров-первотелок разных линий // Молочное и мясное скотоводство. 2008. № 8. С. 23.

5. Приходько Н.Ф. Оценка качественного состава и технологических свойств молока коров бурой молочной породы в зависимости от происхождения // Актуальные проблемы интенсивного развития животноводства. 2014. № 17. С. 260-265.

6. Борисенко Е.Я., Баранова К.В., Лисицын А.П. Практикум по разведению сельскохозяйственных животных. 3-е изд., перер. и доп. М.: Колос, 1984. 256 с.

7. Бабенко Е. О чем говорят жирность и белок молока? // Корми i факти. 2012. № 12 (28). С. 26-29.

8. Гафаров Ф.А., Ибатуллина Л.А., Гафарова Ф.М., Лутфрахманова Д.У. Характеристика коров разного возраста по содержанию в молоке соматических клеток // Аграрная наука: поиск, проблемы, решения: материалы международной научно-практической конференции. Волгоград: ФГБОУ ВО Волгоградский ГАУ, 2015. Том 1. С. 259-261.

9. Frossling J., Ohlson A., Hallen-Sandgren C. Incidence and duration of increased somatic cell count in Swedish dairy cows and associations with milking system type // Journal of Dairy Science. 2017. V. 100. Iss. 9. P. 7368-7378.

10. Sharma N., Singh N.K., Bhadwal M.S. Relationship of Somatic Cell Count and Mastitis: An Overview // Asian-Aust. J. Anim. Sci. 2011. Vol. 24. no. 3. P. 429-438.

11. Целищева О.Н. Взаимосвязь среднесуточного надоя и содержания соматических клеток в молоке помесных коров // Аграрная Россия. 2016. № 6. С. 18-20.

12. Целищева О.Н., Бабайлова Г.П. Влияние сезона года на количество соматических клеток в молоке за 2012-2013 гг. // Зоотехния. 2015. № 3. С. 18-20.

13. Курак А. Коварные соматические клетки. Как держать их «в узде»? [Электронный ресурс] // Белорусское сельское хозяйство. 2013. № 1(129). URL : http ://agriculture.by/articles/zhivotnovodstvo/ kovarnye-somaticheskie-kletki.-kak-derzhat-ih-v-uzde (дата обращения: 16.07.2018).

14. Качество молока коров. Физико-химические и технологические свойства [Электронный ресурс] / Л.А. Заболотнов, С.Г. Кузнецов, И.А. Баранова, П.В. Матющенко // Витасоль. - URL: http: //www.vitasol.ru/wp-content/uploads/2014 /05/Kachest-vo-moloka.pdf (дата обращения: 28.05.2018).


Review

For citations:


Zaznobina T.V., Efimova L.V., Ivanova O.V. Physicochemical properties of milk by red-motley breed cows. Agricultural Science Euro-North-East. 2018;66(5):110-114. (In Russ.) https://doi.org/10.30766/2072-9081.2018.66.5.110-114

Views: 569


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9081 (Print)
ISSN 2500-1396 (Online)