Preview

Agricultural Science Euro-North-East

Advanced search

Quality of winter rye grain from shoots of different formation order

Abstract

The article presents the results of research of kinematic viscosity, falling number, protein content, starch and phosphorus in the grain of winter rye shoots of a different order of formation. The coefficient of variation of the parameters of grain quality within a single plant depending on the manner of formation of shoot was only 2.91-36.60%. A reduction in grain mass from 38.2 to 11.2 mg, the falling number from 201 (main shoot) to 130 (VI shoot) was established with increasing of formation order of shoot. The contents of water-soluble pentosans varied from 4.133% (main shoot) to 4.590% (shoot of VI order of formation), the viscosity of an aqueous extract on the shoots by formation order within the plant was changed from of 54.8 to 107.5 cCt (coefficient of variation - 26.81%). Protein content in grain had relatively less variations in the shoots of different order of formation within the plants (coefficient of variation - 2.91%). The starch content in the grain of the shoots of a different order of formation was changed from 47.7 up to 49.7 % (coefficient of variation - 1.81 %). Thus, with increasing of order of formation there is a decrease in the grain mass, a decrease in the falling number of grain and starch content, and increase in viscosity of the water extract, in content of grain protein and soluble pentosan. Ash content, phosphorus, potassium and calcium in the grain of the shoots of a different order of formation did not differ significantly (coefficient of variation -5.21, 2.91, 8.47, 3.37, and 8.56 % respectively).

About the Authors

R. R. Ismagilov
Bashkir Sate agrarian university
Russian Federation


M. S. Nekhoroshikh
Bashkir Sate agrarian university
Russian Federation


L. M. Akhijarova
Bashkir Sate agrarian university
Russian Federation


References

1. Сысуев В.А. Комплексные научные исследования по озимой ржи - важнейшей национальной и стратегической зерновой культуре РФ // Достижения науки и техники АПК. 2012. № 6. С. 8-11.

2. Исмагилов Р.Р. Оценка хлебопекарных качеств зерна ржи // Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. 1999. №4. С. 55.

3. Андреев Н.Р., Лукин Н.Д., Лапидус Т.В., Бородина З.М., Лаптева Н.К., Кедрова Л.И. Разработка комплексной технологии переработки ржи на крахмал и сахаристые продукты // Достижения науки и техники АПК. 2012. № 6. С. 79-81.

4. Исмагилов Р.Р., Аюпов Д.С., Ванюшина Т.Н., Исмагилов Р.Р. Пентозаны в зерне озимой ржи. //Озимая рожь: селекция, семеноводство, технологии и переработка: сб. научных трудов. Киров, 2003. С. 137-139.

5. Исмагилов Р.Р., Ахиярова Л.М. Кормовые качества зерна озимой ржи. Уфа: Изд-во БашГАУ, 2012. 115 с.

6. Кедрова Л.И., Уткина Е.И., Шляхтина Е.А., Шешегова Т.К., Парфенова Е.С., Шамова М.Г., Охапкина Н.А. Биологические основы производства зерна озимой ржи на евро-северо-востоке РФ // Достижения науки и техники АПК. 2012. № 6. С. 21-23.

7. Исмагилов Р.Р., Гайсина Л.Ф., Нехороших М.С. Содержание водорастворимых пентозанов в зерне ржи разной фракции // Вестник Башкирского государственного аграрного университета. 2015. № 1 (33). С. 24-26.

8. Кизилова Е.Г. Разнокачественность семян и ее агрономическое значение. Киев: «Урожай», 1974. 216 c.

9. Серебрякова Т.И. Морфогенез растений и эволюция жизненных форм злаков. М.: Наука, 1971. 360 с.

10. Добрынин Г.М. Рост и формирование хлебных и кормовых злаков. Л.: «Колос», 1969. 276 с.

11. ГОСТ 10842-89. Зерно зерновых и бобовых культур и семена масличных культур. Метод определения массы 1000 зерен или 1000 семян / Зерно. Методы анализа. М.: ИПК Изд-во стандартов, 2004. 132 с.

12. ГОСТ 27676-88. Зерно и продукты его переработки. Метод определения числа падения / Зерно. Методы анализа. М.: ИПК Изд-во стандартов, 2004. 132 с.

13. Hashimoto S., Shogren M.D., Pomeranz Y.Cereal pentosans: Their ensimatin and significance. I. Pentosans in wheat and milled wheat products // Cereal Chem. 1987. V. 64. P. 30.

14. Исмагилов Р.Р., Ванюшина Т.Н., Аюпов Д.С. Пентозаны ржи. Уфа: Изд-во БашГАУ, 2006. 113 с.

15. Исмагилов Р.Р., Баграмова Л.М., Галикеев А.Г. Содержание пентозанов в зерне озимой ржи в зависимости от их размера // Кормопроизводство. 2007. № 11. С. 31-32.


Review

For citations:


Ismagilov R.R., Nekhoroshikh M.S., Akhijarova L.M. Quality of winter rye grain from shoots of different formation order. Agricultural Science Euro-North-East. 2016;(4):22-26. (In Russ.)

Views: 422


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9081 (Print)
ISSN 2500-1396 (Online)