Preview

Agricultural Science Euro-North-East

Advanced search

Effect of pectin polysaccharides on formation of productivity and bioenergetic efficiency of cultivation of table carrot

https://doi.org/10.30766/2072-9081.2016.54.5.21-25

Abstract

Influence of pectin polysaccharidess on the seed sowing properties, growth and development of carrot plants is studied in the conditions of Republic of Komi. As a growth bio-stimulants water solutions of some pectins are used in experiments: lemnan - extracted from a small duckweed (Lemna minor L.); silenen - from callus tissue of campion (Silene vulgaris (M.) G. [Oberna behen (L.) Ikonn]); heracleuman - from Sosnovsky hogweed (Heracleum sosnowsky L.). It is established that at seed treat with preparations energy of germination increased by 9.9-15.5% and laboratory germination by 10.5-12.0%. Infection with pathogenic fungi Alternaria radicina M.Dr. et E in seeds treated with bio-stimulants lowed down from 11.8 in control to 0.3% in a variant with silenen. Sowing material under influence of preparations was fully disinfected from the causative agent of bacteriosis Erwinia carotovora (Jones) Holl. It assisted the acceleration of carrot shoots' appearance by 3-4 days; the increase in vegetative mass of plants; and an earlier onset of beam maturity. Treatment of seed and sowing of carrot substantially influenced on the increase of mass of root crops. By the time of technical maturity root mass under the influence of pectin polysaccharides increased by 11.0-28.9% compared with the control. As a result, the overall yield increased respectively by 14.5-30.7%. The most energy effective variant of treatment is selected - use of pectin polysaccharides from campion tissue which obtained productivity of table carrot of 39.6 t/ha at less energy cost of a 1 ton of products (by 5.6%) in comparison with control.

About the Author

S. V. Kokovkina
Secretary Agricultural Research Institute of Komi Republic
Russian Federation


References

1. Колмыкова Т.С., Лукаткин А.С. Эффективность регуляторов роста растений при действии абиотических стрессовых факторов // Агрохимия. 2012. №1. С. 83-94.

2. Лудилов В.А., Иванова М.И., Щурякова М.О. Какие семена надо обрабатывать БАВ // Картофель и овощи. 1997. №5. С. 15-16.

3. Лудилов В.А., Алексеева К.Л. и др. Способы предпосевной подготовки семян овощных культур (рекомендации). М., 2000. С. 5-10.

4. Прусакова Л.Д., Малеванная Н.Н., Белоухов С.Л., Вакуленко В.В. Регуляторы роста растений с антистрессовыми и иммунопротекторными свойствами // Агрохимия. 2005. №11. С.76-86.

5. Оводова Р.Г., Головченко В.В., Попов С.В., Оводов Ю.С. Новейшие сведения о пектиновых полисахаридах // Известия Коми научного центра УрО РАН. 2010. №3. С. 37-45.

6. Елькина Е.А., Шубаков А.А., Оводов Ю.С. Влияние растительных полисахаридов на скорость прорастания семян Lycopersiconesculentum M. и Cucumissativus L. // Химия растительного сырья. 2002. № 2. С. 105-109.

7. Оводов Ю.С., Головченко В.В., Гюнтер Е.А., Попов С.В. Пектиновые вещества растений европейского Севера России. Екатеринбург, 2009. 111 с.

8. Гюнтер Е.А., Попейко О.В., Оводов Ю.С. Продуцирование полисахаридов каллусными культурами ряски малой // Прикладная биохимическая микробиология, 2008. Т. 44. №1. С. 117-122.

9. Оводова Р.Г., Бушнева О.А., Шашков А.С., Оводов Ю.С. Выделение и предварительное исследование строения полисахаридов из смолевки обыкно венной Silene vulgaris // Биоорганическая химия. 2000. Т. 26. № 9. С. 686-692.

10. Михайлова Е.А., Коковкина С.В., Шубаков А.А. Влияние экзогенных пектинов из ряски малой и смолевки обыкновенной на рост и развитие моркови столовой // Естественные и математические науки: вопросы и тенденции развития: Материалы Междун. заочной научн.-практ. конферен. (1 апреля 2013 года Новосибирск). Новосибирск, 2013. С. 97-100.

11. Михайлова Е.А., Триандафилова С.Н., Гюнтер Е.А., Попейко О.В., Шубаков А.А., Оводов Ю.С. Влияние пектиновых полисахаридов ряски малой и смолевки обыкновенной на рост и развитие томатов // Биологически активные вещества и материалы: фундаментальные и прикладные вопросы получения и применения: Материалы Междун. междисцип. научн. конфер. (27 мая - 1 июня 2013 года): В 2 т. Украина, Крым, Новый Свет. Киев, 2013. С. 221.

12. Коковкина С.В. Использование пектина борщевика Сосновского (Heracleum sosnowsky) при выращивании моркови столовой // Состояние и перспективы развития садоводства в Республике Коми. Интродукция ягодных и кормовых растений: Материалы научн.-практ. семинара (30 июля 2014 года, г. Сыктывкар). Сыктывкар: ООО «Центр оперативной полиграфии», 2014. С. 55-58.

13. ГОСТ Р 52171-2003 Семена овощных, бахчевых культур, кормовых корнеплодов и кормовой капусты. Сортовые и посевные качества. Общие технические условия. М.: ИПК Издательство стандартов, 2004.

14. Методика опытного дела в овощеводстве и бахчеводстве [Под ред.В.Ф. Белика. М.: ВО «Агро-промиздат», 1992. 320 с.

15. Методическое пособие по определению энергозатрат при производстве продовольственных ресурсов и кормов для условий Северо-Востока Европейской части Российской Федерации». Киров: НИИСХ Северо-Востока, 1997. 62 с.

16. Программа «STAT.EXE». Система статистического анализа. ВИУА. М., 1991.


Review

For citations:


Kokovkina S.V. Effect of pectin polysaccharides on formation of productivity and bioenergetic efficiency of cultivation of table carrot. Agricultural Science Euro-North-East. 2016;(5):21-25. (In Russ.) https://doi.org/10.30766/2072-9081.2016.54.5.21-25

Views: 543


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9081 (Print)
ISSN 2500-1396 (Online)