Preview

Agricultural Science Euro-North-East

Advanced search

Safety of the functional food product - canned "dessert from topinambur" in the process of its manufacture

https://doi.org/10.30766/2072-9081.2018.66.5.75-82

Abstract

In this article potentially dangerous factors that may arise during making canned products are determined on basis of the analysis of the technological process in the production of a new type of functional product “Dessert from topinambur” and the probability and reasons for the occurrence of these factors are proved. Based on the dangerous factors determined, a block diagram of these cans’ technological process control was worked out. In this block diagram, the main critical and control-critical points are set up at the corresponding manufacturing stages throughout the entire technological process of product development. In addition, the severity of the consequences from the appearance of these dangerous factors and the ways of their elimination are estimated. The severity of the consequences for different factors is different. It can be insignificant, because the dangerous factors that cause it can be corrected after identifying and eliminating their reason. They can be attributed to “not very significant.” Therefore, a checkpoint is set in this operation. The severity of the consequences from other dangerous factors can be very significant and lead to diseases and even poisonings, so a critical control point is set here. The developed block diagram of the monitoring the technological process of the production of a new type of functional product “Dessert from topinambur” and “The map of critical control points to be monitored” established by the diagram allow to carry out the monitoring of the total production process of manufacturing safe food product according to the principles of HACCP.

About the Authors

L. K. Patsyuk
All-Russian Research Institute of Canning Technology - Branch of V. M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems of RAS
Russian Federation


T. V. Fedosenko
All-Russian Research Institute of Canning Technology - Branch of V. M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems of RAS
Russian Federation


D. V. Zhuravskaya-Skalova
All-Russian Research Institute of Canning Technology - Branch of V. M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems of RAS
Russian Federation


References

1. Ухарцева И.Ю., Кадолич Ж.В., Ткачева Л.В. Методы исследования продовольственного сырья и пищевых продуктов и опыт их применения // Продовольственная кооперация. Белоруссия: Изд-во Белорусского торгово-экономического университета потребкооперации. 2014. №1 (44). С. 66-71.

2. Беркетова Л.В., Пономарева О.И., Елякина Е.П. Стандарты, используемые в области проведения органолептических испытаний // Бюллетень науки и практики Российского экономического университета им. Г.В. Плеханова. 2017. №8. С. 181-187.

3. Ланцева Н.Н., Грачева О.Г. Разработка системы менеджмента безопасности пищевой продукции на ООО «СМП» // Пища. Экология. Качество: Международная научно-практическая конференция, ФГБОУ ВПО «УрГЭУ», 14-16 мая 2014. Екатеринбург, 2014. С.109-111.

4. Аршакуни В., Версан В., Устинов В. Принципы ХАССП по ТР ТС 021: как их внедрить на малом предприятии с наименьшими затратами? // Стандарты и качество. 2015. №12. С. 88-89.

5. Суиндыков М.Б., Смирнова Н.А. Внедрение системы управления качеством и обеспечения безопасности на основе принципов ХАССП // Пер спективы развития науки и образования: сборник научных трудов по материалам Международной научно-практической конференции. Тамбов, 2014. С. 147-148.

6. Алешкова М.Л., Шмат Е.В. Сравнительная характеристика систем качества на примере ХАССП и ИСО // Перспективы производства продуктов питания нового поколения: сборник научных трудов по материалам научно-практической конференции. Омск: Изд-во Омского гос. аграр. унта, 2017. С. 488-489.

7. Кочнева М.В., Сытова М.В., Емцев М.Е., Жигин А.В., Смагина А.В. Система ХАССП как основа конкурентоспособности предприятия // Труды ВНИРО: Всероссийского Научно-исследовательского института рыбного хозяйства и океанографии. 2017. № 165. С. 134-135.

8. Петров Е.А., Кольберг Н.А. Использование системы ХАССП для обеспечения безопасности пищевых продуктов // Агропродовольственная политика России. 2013. №6. С 71-72.


Review

For citations:


Patsyuk L.K., Fedosenko T.V., Zhuravskaya-Skalova D.V. Safety of the functional food product - canned "dessert from topinambur" in the process of its manufacture. Agricultural Science Euro-North-East. 2018;66(5):75-82. (In Russ.) https://doi.org/10.30766/2072-9081.2018.66.5.75-82

Views: 495


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9081 (Print)
ISSN 2500-1396 (Online)