Preview

Agricultural Science Euro-North-East

Advanced search

Fattening and meat qualities of pigs at use of fir extract Verva

Abstract

For the various livestock industries it is interesting to use as feed additive drugs, elaborated on the basis of waste wood processing industry as the most cost-effective and environmentally friendly raw materials. A large number of biologically active compounds, as well as microelements and macroelements contains in the green wood of coniferous species. It was established that preparations based on these raw materials have a broad spectrum of action. The article reflects the data on the use of supplement Verva to increase the effectiveness of fattening and improve meat quality of pigs. Studies were conducted on the basis of industrial pig-breeding complex of «Zarechie» (Kirov, Kirov region) at 96 hybrid pigs breed Large White × Landrace at the age of 90 days. Animals of the experimental group on the first day of the fattening period and for 30 days in addition to the basic ration received fir extract Verva at a dose of 1 ml per head per day. It was found that the use of liquid feed supplement Verva in a given dose provides to increase the daily average gain of 23.22% in the animals, absolute growth - by 23.32%, reduced on 17 days of age for achieving a live weight of 100 kg. It also found that under the influence of additive slaughter pigs live weight increases by 12.93%, mass of steamy mascara and slaughter weight increased by 12.86% and 17.18%, respectively. At the same time there is an increase in the slaughter yield of 2.63%, and the slaughter weight of the carcass and its length is increased by 20.05% and 12.89% respectively. According to the data of the experiment it was found that the inclusion of Verva fir extract at a dose of 1 ml per head per day in pigs nutrition for the first 30 days of fattening period has a positive impact on meat quality and the effectiveness of the fattening animals.

About the Authors

N. A. Shemuranova
Vyatka State Agricultural Academy
Russian Federation


A. V. Filatov
Vyatka State Agricultural Academy
Russian Federation


A. F. Sapozhnikov
Vyatka State Agricultural Academy
Russian Federation


References

1. Куликова А.В. Хохлова А.В. Влияние пихтовита на продуктивность и антиоксидантный статус бройлеров // Ветеринария. 2007. № 2. С. 12-15.

2. Манаков В.А., Штонда В.А., Ляндрес Г.В. Состояние и перспективы производства кормовых продуктов в лесной промышленности // Производство кормовых и биологически активных продуктов на основе низкосортной древесины и отходов лесопромышленного комплекса: Тезисы докладов научно-технической конференции. Красноярск, 1988. С. 3-4.

3. Лепехин А.В., Тарасова Т.А., Надыкова Т.Н., Енина Н.В. и др. Влияние аэрозоля экстракта пихты сибирской (АБИСИБ) на Staphylococcu-saureus // Экспериментальная медицина и микро-биология. 2002. № 2. С. 48-50.

4. Науменко З.М., Ладинская С.И. Кормовые ресурсы леса. М.: Агропромиздат, 1990. 192 с.

5. Рубчевская Л.П., Ушанова В.М., Журавлева Л.Н. Биологически активные вещества углекислотных и пропанобутановых экстрактов древесной зелени // Российский химический журнал. Т.XLVIII. 2004. №3. С. 80-83.

6. Филатов А.В., Кубасов О.С., Хуршкайнен Т.В., Кучин А.В. Воспроизводительные качества свиноматок при скармливании им жидкой кормовой добавки ВЭРВА // Свиноводство. 2014. №7. С. 39-43.

7. Филатов А.В., Сапожников А.Ф., Хуршкайнен Т.В., Кучин А.В. Применение жидкой кормовой добавки ВЭРВА при выращивании японских перепелов // Евразийский Союз Ученых. 2014. № 4. С. 36-39.

8. Сапожников А.Ф., Питиримов А.С., Филатов А.В. Влияние жидкой кормовой добавки ВЭРВА на рост, развитие и мясную продуктивность перепелов белой техасской породы// Вопросы нормативно-правового регулирования в ветеринарии. 2015. № 2. С. 341-343.

9. Способ профилактики послеродовых патологий у свиноматок и повышение жизнеспособности поросят: пат. 2014146969/13 Рос. Федерация № 2569419; заявл. 21.11.2014; опубл. 21.11.2014. Бюл. № 33. 7 с.

10. Рунов В.Е., Костеша Н.Я. Применение ингаляций экстракта пихты сибирской для повышения резистентности цыплят, привитых против инфекционного бронхита кур // Сибирский вестник сельскохозяйственной науки. 2009. № 11. С. 85-91.

11. Рунова Е.М., Угрюмов Б.И. Комплексная переработка зелени хвойных пород с целью получения биологически активных веществ // Химия растительного сырья. 1998. №1. С. 57-60

12. Биологически активная добавка кормовая «Вэрва»: пат. 2011114192/13 Рос. Федерация. № 2485793; заявл. 11.04.11; опубл. 27.06.2013. Бюл. № 18. 6 с.

13. Шемуранова Н.А., Филатов А.В. Эффективность применения препарата ВЭРВА свиньям на доращивании // Вестник ветеринарии. 2014. № 71. С. 53-58.

14. Кубасов О.С., Шемуранова Н.А., Филатов А.В. Влияние препарата Вэрва на репродуктивную функцию хряков // Вестник ветеринарии 2014. № 70. С. 51-55.

15. ГОСТ 25954-83. Животные племенные сельскохозяйственные. Методы определения параметров продуктивности свиней. М.: Изд-во стандартов, 1983. 8 с.


Review

For citations:


Shemuranova N.A., Filatov A.V., Sapozhnikov A.F. Fattening and meat qualities of pigs at use of fir extract Verva. Agricultural Science Euro-North-East. 2016;(3):56-60. (In Russ.)

Views: 432


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-9081 (Print)
ISSN 2500-1396 (Online)